beats by dre cheap

ZABRANJENI INTERVJU

Prošlog tjedna kolega iz Respekta zamolio me za intervju na temu Slučaj Dodik - Hypo, a zamolio me da žurno odgovorim na pitanja kako bi sve bilo gotovo za broj od jučer. Pogađate, intervju nakon Dodikovih javnih ispada nije objavljen, iako bi bio dobra ekskluziva. Kolega me nije obavijestio da intervju neće biti objavljen, niti me na bilo koji način korektno ponovno kontaktirao, nego sam za neobjavljivanje saznao naknadno. I dopustite imam razloga vjerovati u svoju procjenu o motivima zabrane ovog intervjua, pogotovo ako znam ime i prezime onoga kome najviše odgovara zabrana ovog intervjua: Milorada Dodika. Vi sami procijenite! Obzirom da mi se kolega jučer i danas nije našao za vrijedno korektno javiti s razlozima zabrane, objavljujem ovdje zabranjeni intervju Respektu u cijelosti.

ZABRANJENI INTERVJU

-Nedavno je oslobađajućom presudom završeno suđenje protiv vas po optužnici Hypo Alpe Adria banke, zbog objavljivanja takozvane poslovne ili bankarske tajne. Kako danas, sa pobjedničke distance, gledate na taj proces?
Radilo se o vrlo ozbiljnom sudskom procesu u kojem je predviđena zatvorska kazna po hrvatskim zakonima od godinu dana do pet godina zatvora, pa i po tome možete vidjeti kakva mi je kazna prijetila i s čime sam se kao novinar suočio. Ovo je velika stvar, jer otvara novo poglavlje u procesuiranju Afere Hypo, i otvara brojna druga pitanja u ovoj aferi, obzirom da je Hypo banka u pisanom obliku tijekom ovog sudskog postupka priznala kako je sve što sam napisao u mojem istraživanju o Aferi Hypo istinito i točno. Dakle, potvrdili su vjerodostojnost informacija koje sam objavio i time su sami sebe inkriminirali za niz kaznenih djela organiziranog kriminala i korupcije. Međutim, ovo je i za novinarsku struku bitan proces, jer da je u ovom postupku pobijedila Hypo banka bio bi to opasan presedan koji bi uvelike ograničio novinarske slobode, pogotovo kada izvješćujemo o osjetljivim aferama i objavljujemo osjetljivu i povjerljivu dokumentaciju. Sud je zauzeo jasno stajalište prema kojem novinar nije dužan čuvati poslovne i službene tajne, te kako novinari ne mogu počiniti ovo kazneno djelo, što je izuzetno važan sudski presedan za samu struku u slučaju da se danas sutra bilo koji drugi kolegica ili kolega nađu pod istom optužnicom. Osobno smatram ovo velikom pobjedom, svaki novinar sanja o Aferi Watergate, Afera Hypo je moj Wategrate, najveća bankarska afera u Europi nakon Drugog svjetskog rata i činjenica da sam na sudu u ovako važnom postupku pobijedio Hypo banku meni kao novinaru predstavlja sudski proces karijere. S druge strane, sada se otvara pitanje procesuiranja Afere Hypo na Balkanu, na temelju dokaza koje sam ja otkrio za kriminal Hypo banke u Hrvatskoj, BiH, Srbiji, Crnoj Gori i nekim drugim državama. Afera Hypo šifra je kriminalne ratnoprofiterske tranizicije na Balkanu, i krije ključ traga novca kojeg su političke elite u Hrvatskoj, Srbiji i BiH dogovorno opljačkale dok su se obični ljudi ubijali u krvavom ratu.
-Prvi ste objavili da se pred tužilaštvom u Minhenu vodi postupak protiv Hypo banke i predsjednika RS Milorada Dodika i njegovog sina. Dodik je ubrzo potom demantovao vaše navode, ali je ipak angažovao tim advokata. Hoće li mu trebati?
Dodiku će svakako vrlo brzo trebati dobar tim odvjetnika ne kako bi ostao na slobodi, nego kako bi mu pokušali isposlovati što manju zatvorsku kaznu. Milorad Dodik klasičan je politički mafijaš koji je institucije vlasti pretvorio u kriminalni korupcijski instrument svoje političke mafije, sa jednim jedinim ciljem: stjecanjem multimilijunskog bogatstva za sebe i pripadnike njegove mafije. Pritom se taj kriminalac, kao i drugi kriminalci; hrvatski ili bošnjački, lukavo krije iza retorike tzv. Nacionalnih interesa, a obranu sebe i svojih povlastica temeljenih na organiziranom kriminalu, korupciji i sukobu interesa, Dodik lukavom političkom retorikom prikazuje kao obranu nacionalnih interesa. No vjerujte, Dodik je prvi koji će prodati nacionalne interese Srba u BiH onog trenutka kada će takva trgovina značiti spašavanje njegove guzice. Tu je formula vrlo jednostavna, banalna i svodi se na političku čuvanja vlastitog dupeta, u čemu je Dodik najbolji. Najbolje to vidite na slučaju ove njemačke istrage. Kada je Dodik procijenio da bi ga istraga u Njemačkoj mogla stvarno ugroziti tada je zloupotrijebio svoj položaj kako bi izlobirao i ishodio prodaju koncesija za hidroelektrane na Drini upravo njemačkoj tvrtki. Dakle, ima li boljeg dokaza da će Dodik za vlastitu korist prodati i najveće nacionalne interese Srba u BiH od ovog primjera?!
-Kako komentirate i navode iz njemačkog tužiteljstva u Munchenu da ne vode istragu protiv Dodika?
Njemačko tužiteljstvo je potvrdilo kako su pod brojem kako sam napisao otvorili istražni spis protiv Hypo banke, ali su iz nekog razloga rekli kako u tim prijavama nigdje nema Dodikovog imena, što naprosto nije točno. No kaznene prijave u tom predmetu, koje Vam ustupam za objavu jasno dokazuju kako se Milorad i Igor Dodik na više mjesta spominju u tom predmetu, te kako se taj predmet istrage u Tužiteljstvu u Munchenu odnosi i na Dodikove. Bitno je, dakle, da je tužiteljstvo u Njemačkoj potvrdilo da predmet pod tim brojem postoji i da je u proceduri, a mi imamo dokument koji dokazuje da su i Igor i Milorad Dodik itekako predmet istrage u tom spisu.
-Imate li saznanja kako će teći taj proces?
Vjerujem da će svjedoci iz RS-a uskoro biti pozvani na davanje dodatnih obavijesti nadležnom tužiteljstvu, ali će istražni proces sasvim sigurno završiti kao i u slučaju Sanadera – optužnicom. Iskreno, mislio sam da je Dodik pametniji od Sanadera, ali sam se sada uvjerio da je jedna obična budala koncentrirana samo na svoj uski interes. Ništa nije naučio iz slučaja Sanader i na kraju će završiti upravo kao bivši HDZ-ov premijer u Hrvatskoj. A biti bosanski Sanader baš i nije neka perspektiva. Dodikov put prema optužnici i zatvoru je počeo, iz Predsjedničke palate vrlo brzo mogao bi završiti u nimalo predsjedničkom zatvoru.
-Mediji bliski vlasti u RS objavili su da je riječ o reketu novinarskog podzemlja. Kako to komentarišete?
To je budalaština i Dodikova laž koja ne zaslužuje ozbiljan komentar. Dodik je očito pobrkao medije koje kontrolira u Republici Srpskoj s neovisnim medijima za koje ja pišem. Naime, upravo su Dodikovi mediji koje on plaća iz proračuna RS-a medijsko podzemlje koje služi Dodikovim kriminalnim interesima i plasiranju njegove propagande, odnosno medijsko podzemlje koje kontrolira Dodik je jedan od glavnih instrumenata obrane njegove političke mafije. Dakle, njegovi mediji, poput recimo Kopanjinih Nezavisnih i sličnih medija koji prikrivaju Dodikovu korupciju i kriminal, ti se mediji bave medijskim reketom koji im Dodik plaća kako bi šutjeli o njegovom kriminalu. Dodik je vjerojatno bijesan jer sam odbio sve njegove milijunske ponude koje mi je slao kako bi me platio da prestanem pisati o Slučaju Dodik – Hypo. Nakon što sam odbio sve njegove takve ponude počeo je s otvorenim prijetnjama.
-Svojebremeno ste objavili da je sa vama o slučaju Dodik-Hipo razgovarao i jedan visoki funkcioner RS. Ko je to bio i šta je htio od vas?
Bio je to potpredsjednik Emil Vlajki. Vlajki mi je 10. Listopada ove godine u Mercatoru u Banja Luci, došao prijetiti i sa mnom u ime Dodika pregovarati o tome da prestanem pisati o ovom slučaju. Tom prilikom Emil mi je ovoreno rekao kako ga šalje Dodik, ali mi je i zaprijetio porukom da «jel me nije strah doći u Banja Luku nakon što pišem protiv Dodika?». Prije nekoliko dana zbog više takvih prijetnji podnio sam kaznenu prijavu SIPA-i u Sarajevu, i to protiv Milorada Dodika, Emila Vlajkija, Gorana Kljajčina, Miloša Čubrilovića Čubrija i Dževada Galijaševića. Svi oni prijete mi zadnjih mjeseci nakon što sam odbio njihove ponude da prestanem pisati o Aferi Dodik Hypo. O tim sam prijetnjama izvijestio i pojedine visoke državne institucije u Hrvatskoj. Vlajkiju sam na kraju našeg razgovora rekao neka Dodiku poruči da će završiti kao Sanader.
-Dobro ste upućeni u slučaj „Novković“ u RS. Kakve su vaše procjene, kako će se završiti ta priča?
Slučaj Novković čist je slučaj bankarske prijevare Hypo banke, s političkim ciljem otvaranja puta za slovensku Perutninu Ptuj iza kojeg se opet krio Milorad Dodik i njegovi politički dogovori sa Slovencima. Radi se o ciljanom političkom uništavanju jednog domaćeg poduzetnika i proizvodnog projekta, odnosno o šteti od gotovo 53 milijuna eura. Slučaj je trenutno podignut na najvišu međunarodnu razinu, i predmet je istrage i u Njemačkoj i u Austriji, te smatram da je samo pitanje vremena kada će Hypo banka na kraju morati obeštetiti Novkovića i njegovu firmu. Zapravo u desetogodišnjem istraživanju Afere Hypo nisam vidio čišći i jasniji slučaj, u koji su korupcijskom spregom umiješane sve institucije u kriminalno klupko s Hypo bankom; od Vlade RS-a, Dodika, Okružnog tužiteljstva Banja Luka, Glavnog tužiteljstva RS-a, Specijalnog tužiteljstva, Agencije za bankarstvo RS-a, Ministarstva financija i brojnih drugih institucija. Ovo je ogledni primjer korupcije u Aferi Hypo, i što je još bitnije slučaj koji je potpuno dokumentiran tisućama stranica dokumenata. Koliko mi je poznato uskoro se zbog tog slučaja pokreće i postupak protiv RS i BiH pred Europskom komisijom, te Antimafijaškim odborom Europskog parlamenta, što će dodatno otežati proces pridruživanja BiH Europskoj uniji, jer je dokaz ne samo nefunkcioniranja institucija i pravosuđa, nego i dokaz osnovne pravne, imovinske i financijske nesigurnosti privatnih investitora u RS-u, što je u EU jedan od glavnih indikatora da neka zemlja, u ovom slučaju BiH, nije spremna za članstvo u EU.
-U RS se dugo smatralo da ste i vi na platnom spisku ovdašnje vlasti jer su mediji bliski Vladi RS često citirali vaše navode , odnosno saopštenja koja je davao Ekspertski tim Jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala. Šta je danas sa Timom?
To je zapravo čista glupost. Takav je dojam bio prije svega jer je član tog tima bio i Dževad Galijašević, čovjek s Dodikovih platnih lista. Osobno nikada nisam imao nikakve veze s Dodikom, niti s institucijama RS-a, niti bilo kojim segmentom vlasti u RS, osim što sam na nekim slučajevima surađivao s policijom RS kako bi im pomogao riješiti neke slučajeve, što nikako ne smatram spornim. Nikada nisam niti od jedne institucije u RS primio nikakav novac, tako da su to bile glupe pretpostavke bez ikakvih temelja. Danas je taj tim praktički blokiran u radu upravo zbog Galijaševića koji je spriječio izjašnjavanje Tima o Slučaju Dodik Hypo, te se pozivao na to da ga Dodik plaća i da će ostati bez egzistencije ako se tim jasno postavi u tom slučaju. Time je tim dokle god je Galijašević član tog tima izgubio svaki smisao i kredibilitet.

 

AUTOR TEKSTA :
Domagoj Margetić

 

OBRADA :
Zdenko Bajo

 

KRIMINAL U VLASTI
http://kriminaluvlasti.blogger.ba
22/11/2012 02:10